Руски инструктори са пристигнали в Нигер, който е получил и първа

...
Руски инструктори са пристигнали в Нигер, който е получил и първа
Коментари Харесай

Руски инструктори са пристигнали в Нигер

Руски инструктори са пристигнали в Нигер, който е получил и първа доставка на съветски военни материали в границите на ново съдействие в региона на сигурността сред Ниамей и Москва. Това съобщават световните организации, позовавайки се на известие на нигерската държавна телевизия. В средата на март Нигер разгласи, че поставя завършек на съглашението за военно съдействие със Съединени американски щати, като сложи под въпрос наличието на над 1000 американски военни в страната.

" Присъствахме в сряда, на 10 април, на идването в Ниамей на аероплан " Илюшин - 76 ", огромен съветски военно-транспортен аероплан, пренасящ боен материал последно потомство с военни инструктори от съветското министерство на защитата ", разгласи държавната телевизия " Теле Сахел ".

Русия ще конфигурира в Нигер система за противовъздушна защита, способна да обезпечава цялостен надзор на нигерското въздушно пространство, добавя още малкия екран и демонстрира фрагменти, снимани през нощта на идващ съветски аероплан на летището в Ниамей.

Броят на съветските военни инструктори не се оповестява. Те ще спомагат за качествена подготовка на нигерските военни, с цел да употребяват гореспоменатата система, показва малкия екран. " Тук сме, с цел да образоваме армията на Нигер и да ѝ помагаме да употребява военния материал, който дойде ", споделя един от инструкторите. " Тук сме, с цел да развиваме военното съдействие сред Нигер и Русия ", добавя той.

На 26 март водачът на нигерската хунта, военачалник Абдурахман Тиани приказва по телефона с съветския президент Владимир Путин. Двамата разискаха усилване на съдействието в региона на сигурността.

В средата на март Нигер разгласи, че поставя завършек на съглашението за военно съдействие със Съединени американски щати, като сложи под въпрос наличието на над 1000 американски военни в страната.

Нигер, сходно на Мали и Буркина Фасо, има проблеми с джихадистко принуждение от години, осъществявано от групи, свързани с " Ал Каида " и " Ислямска страна ". В тези три страни гражданските държавни управления бяха свалени с военни преврати от 2020 година насам.

В допълнение трите френски колонии обърнаха тил на Париж и се сближиха стопански и военно с нови сътрудници, измежду които и Русия, преди да образуват Съюз на страните от Сахел за да основат федерация.

През декември съветска делегация посети Ниамей за полемики в региона на защитата и тогава двете страни подписаха съглашение за усилване на военното съдействие.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

/ГГ/

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР